A Szent László fakasztotta forrás, ahol Szűz Mária is megjelent
2018. február 14. írta: Bartha Tibor

A Szent László fakasztotta forrás, ahol Szűz Mária is megjelent

matraverebely01.JPGVan egy hely Nógrád megyében, ahol számos csodával és két különleges személlyel is szembesülhettek eleink, s amely még ma is sok zarándok számára nyújt vigaszt.

A Zagyva völgyében a Mátra és a Cserhát között található Mátraverebély már az Árpád-korban is lakott volt, azaz igen régi településnek számít. Bár ebből nem lehet következtetést levonni arra vonatkozólag, vajon miért pont ide kapcsolódik az Árpád ház leszármazottjának, Szent László királynak a története, de tény, ezzel gyakorlatilag meg is teremtődött az alapja annak, hogy ma Mária Kegyhelyként tisztelik mind Magyarországon, mind pedig a Vatikánban.matraverebely02.JPG

A történet szerint 1091-ben a kunok ellen harcoló magyar királyt ellenségei bekerítették, aki menekülévén a völgyből egy szakdékon átugratott, s ahol lova első patája földet ért, ott víz tört föl. A király, hogy biztos legyen a dolgában, vagy talán azért, hogy ezzzel is nehezítse öldözői dolgát, még szélesített is egy jókorát rajta bárdjával, ami aztán forrássá változott.

A történet talán megmaradt volna a magyar mondavilág egy darabjaként, egy néma pásztorfiú nem szopmjazik meg, és nem gondolja úgy, hogy keresni kellene egy forrást, ahol szomját tudja oltani. Ekkor az írások szerint Szűz Mária jelent meg neki, és megmutatta neki a helyet. Ez a víz azonban nem csak felfrissítette, de a nyelvét is megoldotta, onnantól kezdve már beszélni is tudott. (zárójelben megjegyzem, Szent László maga is nagy Mária hívő volt egész életénben. A szerk)matraverebely03.JPG

Ezután már Szebtkútként emlegették a helyet, amelyet még a török uralom sem igen tudott megtörtni, pláne nem a csodákat, amik itt megtörténtek. Számos csodálatos gyógyulás, egy 1700-ban felragyogó kereszt, valamint a Szűzanya 1701-es - ezrek előtt tett - látható megnyilatkozása már a Vatikán figyelmét is felkeltette. A XI. Kelemen pápa által elrendelt, és szigorú vizsgálatot követően a gyógyulásokat és a csodákat valódinak minősítették, így hivatalosan is megkapta a Mária kegyhely címet.

A csodálatos események azután sem maradtak abba, 1714-től kezdődően számos feljegyzés tanúskodik arról, ennek a helynek bizony vatrázs ereje van. Nwem csoda hát, ha a megkülönböztetett figyelem okán búcsújáró hellyé vált a hely. s a későbbi urak - az Almásyak - alakították ki mai formáját. Itt található a Szentkúti Nagyboldogasszony-templom basilica minor kegytemplom, egy ferences rendi kolostor, a Szent László-forrás és környezete, a Szent László-szakadék és a kálvária. Mindez 2015 óta már felújított formában is látogatható, számos szép ünnepségnek helyet adva.matraverebely04.JPG

Az már csak "hab a tortán", hopgy az Angol beteg című filmben megismert Almásy László családi sírboltja is a zarándokhely templomában található, valamint 2011 óta itt őrzik Boldog II. János Pál pápa vérével átitatott textília ereklyét, ami szintén szorosan kapcsolódik a Mária kultuszhoz. 1917-ben ugyanisegy három egyszerű pársztorgyereknek jelent meg Szűz Mária, aki már akkor megjósolta, hogy merényletet fognak elkövetni a pápa ellen.

Bővebben a Máris Kegyhelyről és a hozzá kapcsolód aktuális hírekrúl itt lehet olvasni.

Fotók: Vachott Sándor Városi Könyvtár, seraphicum.hu, Kovács Krisztián, geoconcept.hu

Ha tetszett a cikkünk, lájkolj minket a Facbeookon is!

A bejegyzés trackback címe:

http://visitnograd.blog.hu/api/trackback/id/tr9413610531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.